Sausio 30 dieną Kaltinėnų Stulginskio gimnazijoje vyko paskaita – praktinis užsiėmimas „Sveikos mitybos įgūdžių formavimas ir sveiko maisto gaminimo organizavimas“. Paskatą skaitė ir praktinius užsiėmimus pravedė „Gydanti lėkštė“ gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė. Su mokiniais ji aptarė nutukimo problemas, cukraus žalą jaunam organizmui. Jie net neįsivaizdavo, kad cukrus sulyginamas, kaip narkotikas, kurio labai sunku atsisakyti. Vienas įžymus kardiologas Aseem Malhotra pasakė, kad į cukrų žiūrėkime kaip į tabaką. Lektorė ypač pabrėžė, vengti gaiviųjų gėrimų vartojimo. Supažindino mokinius, kaip išmokti ,,perskaityti”, ką organizmas nori mums pasakyti, kaip atpažinti maistinių medžiagų trūkumą, kokiomis ligomis susergama, kai vartojama daug pridėtinio cukraus, tai nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga, nealkoholinis steatohepatitas. Tikimės, kad tai mokiniams padės lengviau apsispręsti ir pasirinkti sveikatai palankesnę mitybą. Šiuo metu daug diskutuojama apie visavertį, sveiką, saugų sveikatai maistą, ypač vaikų tarpe. Jiems sunku apsispręsti kokius maisto produktus, užkandžius pasirinkti, nes parduotuvės viliote vilioja gražiomis ir įmantriomis pakuotėmis, negalvojant, kas yra sveika ir naudinga augančiam organizmui. Taip pat lektorė mokiniams paliko sveiko maisto paruošimo įvairių receptų. Antroje užsiėmimų dalyje, mokiniai atliko praktines užduotis, gamino sveikatai palankius užkandžius: sausainius, užkandžius, kokteilius. Užbaigę maisto ruošimą visi vaišinosi savo pagamintais skaniais ir sveikais užkandžiais. Tikimės, kad mokiniai sveikuoliškais užkandžiais pakeis jiems įprastus nesveikus užkandžius.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje:
Nijolė Klapatauskienė