ĮVYKO PASKAITA „GYDOMOJI MITYBA: ATEIK IR SUŽINOK, KOKS MAISTAS GYDO, O KOKS – SARGDINA“.

Vasario 12 d., 10.00 val., Šilalės krašto neįgalieji klausėsi paskaitos „Gydomoji mityba: ateik ir sužinok, koks maistas gydo, o koks – sargdina“. Paskaitą skaitė Ingrida Kuprevičiūtė, gydomosios mitybos specialistė.

Paskaitos metu lektorė kalbėjo, kad mūsų mityba yra svarbi ne tik dėl to, kad galėtume valdyti uždegiminius procesus, bet ir dėl to, kad ji turi labai didžiulę įtaką mūsų žarnyno mikroflorai, kuri sudaro virš 70% imuninės sistemos. Tad sutrikusi žarnyno veikla gali prisidėti prie autoimuninių ligų vystymosi. Yra sakoma, kad visos ligos prasideda žarnyne ir iš tikro šiame pasakyme yra daug tiesos. Todėl mes visi turėtume užtikrinti, kad  virškinamojo trakto veikla būtų optimali.

Paskaitos metu akcentavo apie  produktus, kurie mūsų organizmą gydo be vaistų. Maistas ir sveikata turi tiesioginę sąsają. Atsisakydami uždegimą sukeliančio maisto bei į savo racioną įtraukdami daug skaidulų, įvairiausių žalumynų  labai padėtumėte savo žarnynui. Taip pat yra naudinga įtraukti probiotikais turtingą maistą: raugintus kopūstus, raugintus agurkus, arbatos grybą (angl. kombucha). Rekomendavo  savo mitybą papildyti kaulų sultiniais, kurie pasižymi stipriomis gydomosiomis savybėmis. Ir ypač yra naudingi turint pralaidų žarnyną.

Taip pat lektorė ragino labai atidžiai skaityti produktų sudėtį, nes kai kuriais atvejais gamintojai žymėdami produktus ne tik, kad negamina jų sveikesnių, o atvirkščiai – į maistą deda priedus, kurie nėra rekomenduojami, kad tik jų gaminys būtų kuo daugiau vartojamas. Svarbu stebėti, kad produktuose cukraus ir druskos kiekis būtų kuo mažesnis, o pastebėjus produkto etiketėje sudėtyje hidrintus riebalus, tokią prekę geriau iškart padėti atgal į lentyną.

Labai akcentavo, kad tikriausiai ne mažiau svarbus nei mityba, o kartais ir svarbesnis už ją, yra mūsų sugebėjimas susitvarkyti su stresinėmis situacijomis.

 

Vilma Grigalienė, 

Integruotos sistemos diegimo koordinatorė

Close Menu
Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą