SEMINARAS “PAGALBA KETINANTIEMS IR MĖGINUSIEMS NUSIŽUDYTI”

Savižudybių problema Lietuvoje itin aktuali: kasmet šalyje nusižudo apie 1000 asmenų (2012 metais – 927, 2013 metais – 1085, 2014 – 930) (Valstybinis psichikos sveikatos centras, 2014). Nėra tikslios statistikos, kiek asmenų per metus Lietuvoje mėgina nusižudyti, tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos (2014) duomenimis, vienai savižudybei gali tekti net iki 20-ies mėginimų.

Nemažai tokios patirties turinčių asmenų (ketinantys nusižudyti arba mėginę nusižudyti) patenka į psichikos sveikatos centrus, tačiau ne visuomet jų gydymo procese atsižvelgiama į šiuos specifinius išgyvenimus, kadangi susitelkiama į psichikos sutrikimo, kuriuo diagnozuojamas pacientas, gydymą. Tačiau tyrimais įrodyta, kad esant sąlyčiui su savižudybe vien tik medikamentinis gydymas nepakankamas, reikalingas specifinis kontaktas, priėjimas, supratimas (Skruibis ir Žemaitienė, 2015). Neturėdami  pakankamai specifinių žinių ir įgūdžių, kaip bendrauti su mėginusiais nusižudyti ar turinčiais suicidinių ketinimų asmenimis, specialistai gali padaryti rimtų komunikacijos klaidų ir taip tik dar labiau pastiprinti suicidiškų asmenų išgyvenamą gėdą, kančią, apleistumo jausmą (Grižas, 2014).

Tam reikalingas specifinis gydančio personalo pasirengimas megzti kontaktą ir padėti suicidiškam žmogui. Su suicidiškais asmenimis dirbantys specialistai visų pirma turi mokėti atpažinti savižudybės riziką ir tinkamai ją įvertinti, taip pat suprasti pagrindinius kontakto mezgimo, palaikymo bei pirmosios psichologinės pagalbos teikimo ypatumus (Skruibis, 2016).

Šilalės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įgyvendina Šilalės rajono savižudybių prevencinį projektą, finansuojamą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis. Projekto įgyvendinimo trukmė – 12 mėnesių, įgyvendinimo vieta – Šilalės rajonas. Projekto pagrindinis tikslas – teisingų žinių ir nuostatų formavimas bei pagalbos suteikimas padidėjusios suicidinės rizikos grupėms ir asmenims. Projekto tikslinė grupė – specialistai savo darbinėje veikloje turintys didesnį kontaktą su savižudybės riziką patiriančiais asmenimis ir padidėjusios suicidinės rizikos asmenys.

Balandžio 12 dieną vyko seminaras „Pagalba ketinantiems ir mėginusiems nusižudyti“. Seminaro tikslas – atnaujinti kursų dalyvių žinias apie savižudybės rizikos veiksnius ir rizikos vertinimą, atnaujinti kursų dalyvių žinias bei praktinius pagalbos teikimo ketinantiems nusižudyti ir mėginusiems nusižudyti asmenims principus. Seminaro metu dalyviai atnaujino teorines žinias apie suicidišką elgesį ir pagalbą, sužinojo praktinius pagalbos teikimo principus ketinantiems arba mėginusiems nusižudyti asmenims bei aptarė komunikacijos su suicidiškais asmenimis principus. Mokymus vedė Dr. Vaiva Klimaitė, Psichologė, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vedėja, Vilniaus universiteto lektorė. Viso seminare dalyvavo 57 suinteresuoti asmenys.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė,

Vilma Navardauskienė

 

Close Menu
Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą